sde megaron logo

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΜΕΓΑΡΩΝ

Search
Close this search box.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κας ΛΥΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Ι.Ε.Κ. (Σ.Α.Ε.Κ.)

Σωματείο Εκπαιδευτών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Λοιπών Φορέων Δια Βίου Μάθησης Του Δημοσίου

Κορυδαλλός,09 Απριλίου 2024

Αρ. Πρωτοκόλλου: 05/2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κας ΛΥΤΡΙΒΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Ι.Ε.Κ. (Σ.Α.Ε.Κ.)

Την Κυριακή 31/03/2024 πραγματοποιήθηκε Συνάντηση του Σωματείου μας με την Υφυπουργό του Υπουργείου Παιδείας, κα Λυτρίβη Ιωάννα. Την κα Λυτρίβη την έχουμε γνωρίσει από την επιτυχημένη, κατά γενική ομολογία, θητεία της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Οι άριστες σχέσεις και οι θετικές εντυπώσεις που έχουμε από την κα Λυτρίβη και τον χαρακτήρα της επιβεβαιώθηκαν και από την πρώτη μας Συνάντηση κατά τη θητεία ως Υφυπουργός Παιδείας.

Η Συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, καθώς η Υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τα προβλήματα μας καθώς και προτάσεις για την επίλυση τους. Οι απαντήσεις της χαρακτηρίζονταν από ειλικρίνεια και ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσεων στο μέτρο του δυνατού.

Τα Σημαντικότερα Θέματα που συζητήθηκαν είναι:

1) Αποπληρωμή Δεδουλευμένων του Σπουδαστικού Εξαμήνου 2023Β.

Έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με την Πρόεδρο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Στην τελευταία συνάντηση (πριν μερικές μέρες) κατόπιν παρέμβασης και του Υπουργού κ. Πιερρακάκη συμφωνήθηκε ως στόχος, η έναρξη των πληρωμών πριν το Πάσχα.

2) Δημιουργία μόνιμης Διαδικασίας Πληρωμής Εκπαιδευτών ανά μήνα, όπως στα Ι.Ε.Κ. Δ.Υ.Π.Α. και Ι.Ε.Κ. Σιβιτανιδείου.

Η κα Υπουργός μας απάντησε ότι θα γίνει προσπάθεια, για αρχή έστω, να γίνονται οι πληρωμές δύο φορές, ανά Εξάμηνο.

3) Συζητήθηκε ακόμα, η υιοθέτηση συγκεκριμένου Χρονοδιαγράμματος με ενέργειες των Διευθύνσεων και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ώστε να επιτυγχάνεται κάθε χρόνο η έγκαιρη υπογραφή Συμβάσεων και η έγκαιρη Πληρωμή μας.

4) Την ενημερώσαμε σχετικά με το πρόβλημα της Καθυστέρησης εμφάνισης Ενσήμων, με επακόλουθο δημιουργία προβλημάτων σε Ασφαλιστική Ικανότητα, καταβολή Επιδόματος Ανεργίας, στις αιτήσεις Συναδέλφων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμμετοχή σε προγράμματα Δ.Υ.Π.Α. (π.χ. voucher για αγορά βιβλίων, κ.ά.). Καταθέσαμε και συγκεκριμένη πρόταση.

Η κα Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνει προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

5) Θέσαμε το θέμα της Αξιολόγησης Εκπαιδευτών Σ.Α.Ε.Κ.: Αποσαφηνίσαμε στην κα Υπουργό ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της Αξιολόγησης, ζητούμε την άμεση διόρθωση των άρθρων 22 έως 27 του Ν. 5029/2023 για την Αξιολόγησή μας. Έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις κατά τη Διαβούλευση ψήφισης του Νόμου, οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει τουλάχιστον η Αντισυνταγματική απαγόρευση του δικαιώματος Ένστασης θα κινηθούμε Νομικά εναντίον των εφαρμοστικών αποφάσεων.

Δεν ήταν ενήμερη για το θέμα, θα το μελετήσει και ήταν θετική να μεταβληθεί τουλάχιστον το θέμα του δικαιώματος Ένστασης.

6) Έγινε εκτενή ενημέρωση για το θέμα της Διαφάνειας στις διαδικασίες Αναθέσεων όπως αναγραφή Ονομάτων και Αριθμού Μητρώου στους πίνακες κατάταξης, ανάρτηση Αναθέσεων στη «Διαύγεια» όπως γινόταν μέχρι πρότινος, ανάρτηση των αποτελεσμάτων της μοριοδότησης σε αναλυτική μορφή όπως γίνεται στην πρόσκληση για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), άρση της άνισης αντιμετώπισης μεταξύ Ωρομίσθιων Εκπαιδευτών και Μόνιμων Καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έλεγχος αυθαιρεσιών Διευθυντών, Υπερβάσεις ωρών Ανάθεσης, ανυπαρξία ενιαίας διαδικασίας Αναθέσεων κ.ά. Η δημοσιοποίηση Ανάθεσης να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε ο κάθε υποψήφιος Εκπαιδευτής να μπορεί να κάνει έλεγχο εάν δεν έχει γίνει τήρηση του Αξιολογικού πίνακα (και όχι να μην δημοσιεύονται καθόλου οι Αναθέσεις ή να δημοσιεύεται ο Αξιολογικός πίνακας με Αριθμό Μητρώου και οι Αναθέσεις με Ονόματα).

Ζητήσαμε επίσης σαφή καθορισμό διαδικασίας Ενστάσεων για το Διοικητικό Έλεγχο του Μητρώου, για τη Μοριοδότηση και για τις Αναθέσεις.

Η κα Υπουργός, δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις διαδικασίες ώστε να υπάρχει Διαφάνεια και Αξιοκρατία στις Αναθέσεις. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή Καταγγελιών και διαμαρτυριών που φτάνουν στο Υπουργείο για να βγάλει συμπεράσματα και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

7) Καταθέσαμε το πάγιο αίτημα μας για μετατροπή των Συμβάσεών μας από Συμβάσεις «Μίσθωσης Έργου» σε Συμβάσεις «Ορισμένου Χρόνου για Ανάθεση διδακτικού έργου με ωριαία αντιμισθία», όπως ήταν και στο παρελθόν και όπως είναι το ορθό.

Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι, θα το μελετήσει αλλά το βλέπει εκ πρώτης όψεως δύσκολο γιατί ενέχει ο κίνδυνος διεκδίκησης μονιμοποιήσεων.

Βεβαίως της αναφέραμε το παράδειγμα των Συμβάσεων στα Σ.Α.Ε.Κ. της Δ.ΥΠ.Α.

8 ) Φυσικά αναφέραμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Αύξηση του Ωρομισθίου των Εκπαιδευτών Σ.Α.Ε.Κ. (παραμένει ίδιο από το 2013).

Η Υφυπουργός θα μελετήσει το δημοσιονομικό κόστος της όποιας αύξησης και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει έστω και μια μικρή.

9) Αναμόρφωση του Κανονισμού Διαχείρισης Μητρώου. Συζητήσαμε θέματα όπως επανεξέταση Κριτηρίων επιλογής Εκπαιδευτών, αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου στις Αιτήσεις για Δηλώσεις Μαθημάτων όσον αφορά στον αριθμό Μαθημάτων ανά Ειδικότητα, τον αριθμό των Ειδικοτήτων ανά Σ.Α.Ε.Κ. και τον αριθμό των Σ.Α.Ε.Κ., Αναθέσεις με βασικό Κριτήριο το Σ.Τ.Ε.Π. Πιστοποίησης, κ.ά.

10) Αναμόρφωση Κανονισμού Λειτουργίας Σ.Α.Ε.Κ. Θέσαμε θέματα όπως αύξηση μέγιστου αριθμού Διδακτικών ωρών που μπορούν να ανατεθούν ανά Εκπαιδευτή, εξαιρέσεις στην ποινή Παραίτησης μετά την αποδοχή Ανάθεσης για ιδιαίτερους λόγους όπως στα Σ.Α.Ε.Κ. Δ.Υ.Π.Α., επαναλειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων, κ.ά.

Ειπώθηκε από την κα Υπουργό ότι μελετώνται αλλαγές στους Κανονισμούς και στα πλαίσια αυτά θα επανακαταθέσουμε αναλυτικές προτάσεις.

11) Τέθηκε ακόμα, το θέμα της Αναγνώρισης της Προϋπηρεσίας μας για την πρόσληψη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και τη μισθολογική εξέλιξη στο Δημόσιο τομέα.

Μας απάντησε ότι θα δει το θέμα σε Συνεργασία και με τους φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

12) Ζητήσαμε τη δρομολόγηση προσλήψεων Μόνιμων Εκπαιδευτών Κατάρτισης με θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων, αφού καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

13) Σχετικά με τα Επαγγελματικά Δικαιώματα Αποφοίτων Σ.Α.Ε.Κ. μας απάντησε ότι, πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία που χρειάζεται την συνέργεια πολλών Φορέων.

14) Για την διαχρονικά προβληματική λειτουργία της Πλατφόρμας του Μητρώου Εκπαιδευτών Σ.Α.Ε.Κ. μας απάντησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων από το γραφείο του Υπουργού, μεταξύ αυτών και της εν λόγω Πλατφόρμας. Οπότε το θέμα θα ξανασυζητηθεί εκτενέστερα.

15) Τέλος συζητήθηκε η δρομολόγηση Επιμορφωτικών Σεμιναρίων των Εκπαιδευτών Σ.Α.Ε.Κ. τα οποία μας έχουν ανακοινωθεί αλλά ουδέποτε ξεκίνησαν.

Η Υφυπουργός βλέπει θετικά την υλοποίηση του, θα ενημερωθεί και θα συζητήσουμε εκ νέου το θέμα.

Η Συνάντηση μας άφησε την εντύπωση ότι βρήκαμε επιτέλους μία Υπουργό που ακούει, κατανοεί τα προβλήματα και έχει τη διάθεση να βρει λύσεις. Ευελπιστούμε ότι η καλή Συνεργασία θα συνεχιστεί και θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των Εκπαιδευτών Σ.Α.Ε.Κ. καθώς και το επίπεδο της παρεχόμενης Κατάρτισης στις Σ.Α.Ε.Κ.

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Σ.Ε.Δ.Ι.Ε.Κ. & Λ.Φ.Δ.Β.Μ.Δ.)»

Αρ. Απόφ. Μον. Πρωτ. Πειρ. 5581/2011

Α.Φ.Μ. 997036289 Τ.Θ. 91760 / Τ.Κ. 18102 Κορυδαλλός,

τηλ. 6937202392, 6945753054

E-mail: info@sediek.gr

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Αικατερίνη Βασιλείου Θεοδώρα Παπαλάμπρου